Il ‘Drago’ vola in Olanda

Sul sito praticamente ufficiale del thriller in Olanda, Crimezone.nl, il gradimento per la traduzione di Non toccare la pelle del drago è alle stelle: molti i lettori che hanno espresso un giudizio, il 65% dei quali conferisce al libro il massimo del voto, cinque stelle. Addirittura De huid van de draak è incluso tra i dieci thriller più quotati su Crimezone, in una speciale classifica visibile qui, in compagnia bellissima, che va da Izzo a Dan Brown.
Pubblico qui di seguito due delle recensioni che il libro ha ricevuto: le pubblico in lingua originale, se qualcuno fosse interessato eventualmente a tradurle, sa come contattarmi… 🙂


Door Crimezone|Gerd
op 2 november 2004

Ondraaglijk spannend
Giuseppe Genna maakt volop naam. In 2001 verscheen in Italië zijn eerste thriller. Twee jaar later ligt dat boek niet alleen als In de naam van Ismaël op de Nederlandse markt, maar verschijnt het ook nog in acht andere landen én zijn de filmrechten verkocht aan Dreamworks. Inmiddels arriveerde Genna’s tweede thriller, De huid van de draak. Voor wie straks besluit nog meer van deze man te willen lezen: nummer drie is net uit, voorlopig enkel met Italiaanse titel Grande madre rossa.
In De huid van de draak speelt inspecteur Guido Lopez opnieuw een rol. Hij ruilde zijn baan bij de Milanese politie in voor een aanstelling bij de spiksplinternieuwe Europese Inlichtingendienst. Vooralsnog vormt deze prille organisatie een kleine groep, een chef en drie medewerkers om precies te zijn. Lopez heeft al meteen de pest in zijn eerste ‘opdrachtje’: een raaskallende vrouw van een belangrijke Italiaanse industrieel naar huis brengen. Hij kan geen touw vastknopen aan wat ze allemaal op zijn achterbank uitkraamt, maar hij begrijpt dat ze verdomd bang is. Uit het gesprek met haar stoïcijnse man wordt Lopez ook niet veel wijzer. Bovendien mocht hij van zijn chef toch al geen vragen stellen. Maar Lopez ruikt een luchtje aan het incident en begint te graven…
Terwijl Lopez in Italië opereert, leiden twee Amerikaanse CIA-agenten in Peking een luxeleventje. Ze verdienden hun sporen in andere continenten en moeten in het paradijselijke China enkel een oogje in het zeil houden bij de drugstrafiek. James Cameron en Ken Wilberg, vrienden voor het leven. Tot een routineklus verandert in een nachtmerrie.
Genna vertelt de quasi gelijktijdige verhalen van Lopez en Cameron om en om. Het blijkt dat ze op verschillende manieren op dezelfde zaak gestoten zijn, de zaak van het ‘verse vlees’. De om en om techniek maakt het boek bij momenten ondraaglijk spannend. Lopez en Cameron zijn sowieso geen doetjes. Hun grootste probleem is dat ze niet weten wie ze kunnen vertrouwen en dat ze zich in een hels netwerk begaven. Een netwerk dat zich uitstrekt van Europa tot China. Een netwerk waarbij de touwtjes in handen zijn van ‘de’ Chinees. Die Chinees en zijn meedogenloze methoden komen in de loop van het boek helder in beeld. De beschrijving van het etablissement waar hij verblijft, tart je verbeelding. Genna is een meester in het filmisch neerzetten van locaties. Bovendien ontrolt hij de plot op een heldere en gestructureerde manier waardoor dit boek een plezier om lezen wordt. Giuseppe Genna is een nieuwe ster aan het thrillerfirmament. Eentje om in de gaten te houden.
Door Crimezone|Jeroen
op 30 augustus 2005

Steengoed
Enkele Vlaamse parlementsleden trekken binnenkort naar China om kennis te maken met de nieuwe economische grootmacht. Ik hoop dat ze De huid van de draak niet gelezen hebben als voorbereiding, want ze zouden wel eens last kunnen krijgen van achtervolgingswaanzin. Bovendien hoeven ze eigenlijk zo ver niet te reizen. Want zoals Genna zegt: ‘China was overal. China was in Europa aan wal gegaan.’ Met De huid van de draak is Genna goed op weg de kampioen van de politieke thriller te worden. Na In de naam van Ismael, een weergaloze complottheorie met uitlopers over heel Europa, waagt Genna zich aan het verhaal van De Chinees, de man die de Amerikanen uit Europa moet verdrijven.
Het verhaal begint bij de pas opgerichte Europese Inlichtingendienst. Inspecteur Lopez krijgt als opdracht de vrouw van een Italiaanse industrieel op te halen in Zurich en haar af te leveren bij haar man in Milaan. De vrouw heeft net een inzinking gehad en stamelt iets over Chinezen, een verbrande man en vers vlees. Eigenzinnig als hij is, trekt Lopez op onderzoek, zeer tegen de zin van zijn baas Montorsi. Intussen, aan de andere kant van de wereld, ontsnapt CIA-agent en opiumhandelaar James Cameron aan een aanslag op zijn leven. Hij wil wraak en raakt zo verwikkeld in dezelfde zaak als waar Lopez aan werkt. De draden van het web komen uiteindelijk samen in Monte Carlo, met De Chinees in het grimmige middelpunt.
Na In de naam van Ismael, het beste boek dat ik dit jaar al las, waren de verwachtingen hooggespannen. Ze worden grotendeels ingelost, maar niet helemaal. Aan Genna kan je het duidelijk wel overlaten een complex verhaal te schrijven dat de halve wereld omvat, een wereld bovendien die geregeerd wordt door inlichtingendiensten en een handvol schurken. Hij schrijft dat verhaal ook neer in een heel eigen stijl, met mooie, bijna poëtische zinnen (‘Er dwarrelen fijne, lichte sneeuwvlokjes op Monte Carlo neer, en niemand ziet hoe de spinnen in hun web trillen door de wind.’), afgewisseld met korte, bijna hamerende zinsneden (‘Ze zagen het allemaal. Dit was geen grote homp vlees. Het was een mens. Het was een lijk.’). Alleen vind ik De huid van de draak net een tikkeltje minder meeslepend en minder angstaanjagend dan zijn debuut. Niettemin een steengoede tweede thriller van Giuseppe Genna.

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: